Aranyszabály, hogy az autót nem csupán télire, hanem a tavaszi, illetve nyári időszakra is érdemes alaposan felkészíteni, ha nem szeretnénk kellemes meglepetéseket. A hazai autóápolási és karbantartási szokásokon ugyan még van mit csiszolni, de autónknak és pénztárcánknak is jót tesz, ha szánunk időt a szükséges feladatok elvégzésére.

Alapos mosás és ápolás Egy mezei mosatás nem feltétlenül elegendő egy hosszú és piszkos tél után. A nagynyomású mosást követően alaposabban is körbe kell takarítani a karosszériát, különösen figyelve a küszöbökre, és az egyéb, eldugott helyekre, ahol egy gépi mosás után még bőven akadhat tisztítani való. Az ilyenkor felbukkanó sérülések, rozsdafoltok, rügyezések kezelését sem szabad a szőnyeg alá söpörni, később több bosszúságot okozhatnak.

Kerékcsere és futóművizsgálat
Amikor a nyári kerekek visszakerülnek az autóra hozzáférhetünk olyan alkatrészekhez is, melyeket a keréktől nem láttunk, nem tudtunk ellenőrizni. Nézzük meg a fékbetétek és féktárcsák vastagságát, állapotát, a fékcsövekre és a lengéscsillapítókra is vessünk egy pillantást. A gömbfejek és szilentek is láthatóvá válnak, valamint a kényes gumiharangok. Ha magunk cseréltük a kereket, akkor rendellenesség esetén vigyük az autót szerelőhöz, ha pedig profira bízzuk a cserét, akkor nézessük át a fent említett alkatrészeket és a javításhoz rögtön kérjünk időpontot.

FolyadékokA folyadékok szintjének ellenőrzése akár otthon is elvégezhető, de a minőségükről jobb, ha egy szakember győződik meg. A fékfolyadék forráspontjának ellenőrzése elengedhetetlen, ha nyáron egy hosszabb útra szeretnénk indulni.

Légkondicionáló
Egy gondos gazda télen bekapcsolja autója légkondiját, hogy átjárassa a rendszert, a kompresszort sem engedi berohadni, és odafigyel a levegő állapotára. A nyári szezonban biztos többet használja a klímát, ezért érdemes alaposan átvizsgáltatni a rendszert, a szűrőket cseréltetni és a baktériumoktól megtisztítani a levegő útját. Amikor szűrőválasztásra kerül sor, ragaszkodjunk a jó minőséghez, lehetőleg aktív szén szűrős és antiallergén utastér-szűrőt válasszunk.

Pótkerék
Sokan figyelmen kívül hagyják a pótkerék, emelő és kerékkulcs kombináció ellenőrzését, pedig nagy bajban lehetünk, ha ezek valamelyike nincs kéznél egy defekt esetén. Ma már előfordul, hogy nem pótkerék, hanem defektjavító készlet van az autóban, azt is érdemes ellenőrizni.