• +36 1 309 00 47

Túlélési tippek: horror lehet az autós nyaralás, ha ezekre nem gondol

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a hónapok óta tervezgetett nyaralást tönkreteszi egy rossz pillanatban lerobbanó autó. A legtöbb műszaki hiba és egyéb probléma gondos felkészüléssel elkerülhető, ehhez adunk tippeket.

A tavasz már a végénél jár, a családok nagy része ilyenkor már javában tervezi a következő nyaralást. Sokan autóval indulnak el a népszerű üdülési célpontok felé, de nagyon nem mindegy, hogy milyen műszaki állapotú autóval vágunk neki az előttünk álló több száz, esetleg több ezer kilométernek.

Az autósok egy része nem fordít kellő figyelmet a jármű felkészítésére, állapotának felmérésére, amiből aztán jön a horror: nincs is kellemetlenebb annál, mint amikor idegen helyen, esetleg helyi nyelvtudás nélkül kell szervizt keresgélni.

 

Átvizsgálás szervizben

A műszaki ellenőrzéseket érdemes szakszervizre bízni. A még garanciális autók esetében ellenőrizzük, hogy a következő karbantartáshoz megállapított futott kilométerek számát várhatóan túllépjük-e az út során, ugyanis ebben az esetben ajánlott korábban átnézetni az autót, hogy az esetleges hibákra még időben fény derüljön (és később a garanciával kapcsolatban se legyen semmilyen vita).

A futómű beállítását évente kétszer érdemes elvégeztetni, mert a téli hónapok folyamán a rosszabb útviszonyok miatt könnyen elállítódhat, ami később kárt okozhat az autóban és az abroncsokban egyaránt. Ha már úgyis elérkezett az ideje, az esedékes ellenőrzést érdemes az indulás előtt elvégeztetni.

Célszerű a fékbetéteket is megnézetni a hosszabb utak előtt, mivel csak így garantálható, hogy egy erősebb fékezés esetén úgy reagál az autó, ahogyan arra szükség van. A kopott fékbetétet feltétlenül az utazás előtt kell kicserélni.

 

Gumik ellenőrzése

Nyáron nyári gumi legyen az autón, aki korábban nem tette, kezdjen egy cserével. A nyári gumik átvizsgálása során a szemmel látható sérülések mellett ellenőrizni kell a profilmélységet, mert a kopott abroncsok tapadása nem megfelelő. Hosszú útnak kizárólag nyári gumival vágjunk neki. A fent felejtett télivel hosszabb a fékút, ami balesetveszélyes.

A guminyomást bármelyik benzinkúton meg lehet mérni, és indulás előtt érdemes figyelembe venni, mennyi csomaggal kívánunk elindulni – az átlagosnál jobban megterhelt autó esetében ugyanis a megszokottnál magasabb lehet az előírt nyomás.

 

Folyadékszintek ellenőrzése

A folyadékszintek ellenőrzése kiemelten fontos: a motorolaj és a hűtőfolyadék mellett a fékfolyadékot is érdemes megnézni, ha pedig szükséges, az utántöltésről is gondoskodni kell. A motorolaj esetében mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a megfelelő fajtát használjuk, máskülönben komoly problémák léphetnek fel.

A tapasztalatok szerint a kocsikban nyáron a legtöbb meghibásodást a motorolaj, a hűtőfolyadék vagy a fékolaj utántöltésének elmaradása, valamint a nem megfelelő keréknyomás okozza.

 

Akkumulátor és ablaktörlők ellenőrzése

Mindenképpen javasolt megvizsgálni, hogy az akkumulátor megfelelően működik-e, szükség esetén pedig érdemes feltölteni vagy kicserélni. A nyári zivatarokra készülve gondoskodni kell az ablaktörlő lapátok cseréjéről, mivel a téli használat megviseli, a gumi berepedezik, elkopik. Az alkoholtartalmú téli szélvédőmosót nyárira illik lecserélni, és gondoskodni kell arról, hogy a tartály teljesen fel legyen töltve.
Sokszor még a megfelelő mosófolyadékkal is problémát okoz a rovarok eltávolítása a szélvédőről, ehhez azonban lehet külön tisztítóspray-t kapni, amivel egyszerűen eltüntethetők.

 

Takarítás

Az autó alapos külső-belső tisztítását már tavasszal célszerű beiktatni, azonban egy hosszabb autóút előtt érdemes ezt megismételni. A külső tisztításhoz a legegyszerűbb egy gépi autómosót felkeresni (már ha valaki nem sajnálja a fényezést), de egy szivacs és autósampon segítségével akár kézzel, otthon is megtisztítható az autó.

 

Klíma

A klímával rendelkező autók esetében kiemelten fontos, hogy évente legalább egyszer kitisztítsák a rendszert. A koszos klíma büdös, és fertőzést is okozhat, nem érdemes kockáztatni vele.

Egyes módszerekhez szakszerviz segítségét kell kérni, de ha erre nincs idő, egy speciális tisztító spray használatával bárki elvégezheti a műveletet. Ha úgyis rég volt, a nyaralás előtt végeztessük el a tisztítást, a szellőzőrendszerből áradó bűz nemcsak kellemetlen, de az egészségre ártalmas is lehet.

 

Ez legyen a kocsiban

A hosszabb utak előtt a biztonsági felszerelések ellenőrzése is elengedhetetlen: gondoskodni kell elsősegélydobozról, pótizzókról, elakadásjelző háromszögről, valamint a kötelező sárga fényvisszaverő mellény(ek)ről. Pótkerék és szerszámosláda mindig legyen nálunk egy esetleges defekt vagy lerobbanás esetére.

Normális esetben az ember fejadagja napi egy-másfél liter víz, nagy igénybevételnél viszont akár napi négy-hat litert is elérheti. Az autósoknak fel kell készülniük azokra az esetekre is, amikor például egy baleset miatt nagyobb torlódás alakul ki egy útszakaszon. Főleg kánikula idején fontos, hogy legyen elég folyadék az autóban, hiszen a napsütésben hamar átmelegszik a kocsi, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet. Az átmelegedést akár dugóban ülve, akár egy parkolóban hagyott autó esetében a legegyszerűbb szélvédőtakaróval és különféle árnyékolókkal enyhíteni.

 

Tervezzünk meg mindent pontosan!

Az autó felkészítése mellett ajánlott az útvonal pontos megtervezése, és annak is nézzünk utána, hogy mely útszakaszokon szükséges autópálya-matricát vásárolni.

Németországban még nem kell autópálya-matrica, de sok más országban fizetni kell. Horvátországban érdemes kártyával fizetni a kapuknál, akkor biztosan nem lesz gond a visszajáróval
Érdemes figyelembe venni a regionális klíma- és útviszonyokat, arra pedig szintén figyeljünk, hogy a kánikulában, ha sokat jár a motor, akkor könnyen túlmelegedhet, ami a hűtővíz felforrásához vezethet. Ennek megelőzése érdekében fontos az utazás során rendszeres pihenőket tartani. Legyen útvonaltervünk tankolási pontokkal, és készítsük elő a pályadíjakat, ne a kapunál kelljen keresgélni.

Az utazást csak kipihenten kezdjük meg, és ha mód van rá, akkor a hosszabb távokon több sofőr váltsa egymást. Éjszaka a sofőr mellett mindig legyen valaki, aki beszélget vele, és ébren tartja.

 

Ezt tegye baleset esetén

A hazánkban megkötött felelősségbiztosítás az EU valamennyi tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban is érvényes. A biztosítási okmányokat feltétlenül vigyük magunkkal, és célszerű az autóban tartani néhány példányt az európai baleset-bejelentő lapból, mert ez jelentősen megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.

A casco szerződések külföldi töréskárokra vonatkozó passzusai biztosítónként változnak, ezért indulás előtt tekintsük át az általunk kötött cascoszerződés szabályzatát.

 

Felkészülés a váratlan helyzetekre

Nem árt, ha előre felkészülünk a problémás helyzetekre: a tartalékkulcsot hagyjuk otthon elérhető helyen, hogy egy esetleges kulcselvesztés esetén gyorsan küldhető legyen, továbbá indulás előtt ellenőrizzük az úti okmányokat, és írjuk fel a segélyvonalak, a biztosító, illetve a banki ügyfélszolgálat telefonszámait.

 

Hogyan pakoljunk?

Csak annyi felszerelést, bőröndöt vigyünk, amennyi feltétlenül szükséges. A túlpakolt autók többet fogyasztanak, és lassabban tudunk velük közlekedni. Az sem mindegy, hogyan helyezzük el a csomagokat.
Felülre, a tetőbokszba mindig a nagyobb méretű, de könnyű holmik kerüljenek.

Az utazás során mindvégig tartsuk bekapcsolva a biztonsági övet. Az öv használata minden uniós tagállamban, minden járművön kötelező, a kisgyermekek számára pedig megfelelő gyermekülést kell biztosítani. Az utasok ne tegyék fel a lábukat sem az ülésre, sem a műszerfalra, mert akár egy hirtelen fékezés is komoly személyi sérülést okozhat

Forrás: www.origo.hu

 

Rólunk mondták

Meggyőző az a hozzáállás, amelyet minden munkatárs tanúsított, akikkel eddig megismerkedtem. Egyetlen mondattal jellemezve: az elvárhatónál is többet tettek a kiszolgálásom érdekében, és ez mindent elárul!

Németh László, ügyvezető igazgató

Gordio Tanácsadó Csoport Kft.

A Harum Zrt. hozzáállásából szeretnem kiemelni, azt a tényt, hogy alkalmazkodnak a jövő kihívásáihoz, környezetvédelem, selfcare csatornák erősítése, stb... Emellett azonban, hála az égnek, nem felejtik el a személyes kapcsolattartást sem, amely kulcsszerepet játszott abban, hogy cégüket választottam.

Visky Máté

A Harum Zrt. elsődleges előnye a személyre szabott konstrukciók kidolgozásában rejlik, mely esetben nem a vevő alkalmazkodik egy jól megszokott mechanizmushoz, hanem maga a termék azonosul használójával. Ezen hozzáállás adja azt a plusz szolgáltatást, amiért őket választottuk.

Nith László, Managing Director

Nefab Packaging Hungary Kft.

A Harum tapasztalataink szerint igen rugalmas, vevőorientált csapat, akik gyors segítségére, és precíz munkájára minden esetben számíthattunk.

Novai Éva, Pénzügyi vezető

Spotless Hungary Kft.

A Harumnak köszönhetően a gépkocsival kapcsolatos valamennyi probléma lekerült a vállunkról. Segítőkész hozzáállásuknak és professzionális munkájuknak köszönhetően minden adminisztratív és szervizeléssel kapcsolatos terhet levettek a vállunkról. Mindenkinek ajánlom őket.

Dr. Kovács Balázs, ügyvezető igazgató

KÖZBESZGURU Kft.

A Harumban egy igazi partnert ismerhettünk meg az elmúlt évek során, pont amire cégünknek szüksége van: ügyfélorientált, rugalmas, megbízható és rendkívül korrekt.

Kiss Balázs, cégvezető

Univar Magyarország Kft.

Új partnerként nagyon köszönjük az elmúlt egy év professzionális, vevőorientált, kiemelkedően korrekt kiszolgálást!

Nigel Taylor

Dufon Antisztatikus Bt

2005 óta dolgozunk együtt a Harum Zrt.-vel. Leasing-szolgáltatásuk felöleli a gépkocsik megrendelését, az üzembehelyezéshez szükséges műszaki és hatósági lépések lebonyolítását, valamint az esedékes szervizek, esetleges műszaki problémák és egyéb felmerülő kérdések kezelését a teljes szerződéses futamidő alatt. Számunkra ez azt jelenti, hogy egyetlen felesleges percet sem kell a személygépkocsi körüli teendőkkel töltenünk, ennek a munkaeszköznek a gondozását átveszi tőlünk a Harum, ezáltal maximálisan tehermentesítve bennünket. Reméljük, hogy együttműködésünk a jövőben is mindkét fél további megelégedésére alakul.

Dr.Ligethy Zsolt, ügyvezető igazgató

Wacker Chemie Hungary Kft.

Cégünk – az IQ ConsultinG SzervezetFejlesztő és Tanácsadó Kft. – hosszabb ideje dolgozik együtt a HARUM Zrt.-vel. Ez idő alatt olyan minőségű segítséget kaptunk munkánk zökkenőmentes elvégzéséhez, amely minden várakozásunkat és tapasztalatunkat felülmúlt. Diszkrét, együttműködő problémamegoldó készsége és gyakorlata hozzájárult cégünk piaci sikereihez, kiegyensúlyozott növekedéséhez. A HARUM Zrt.-ben könnyed és elegáns szolgáltató partnert ismertünk meg, amelynek szavai és tettei manapság ritkán tapasztalható harmóniában vannak.

Partneri barátságukat köszönjük, egyre bővülő aktivitásukhoz sok sikert kívánunk.

Vécsey Bánk, pénzügyi vezető

IQ Consulting Kft

Segítőkész, korrekt, rugalmas. Ezek a Harum flottakezelési szolgáltatásainak főbb jellemzői. Köszönet érte.

Ádám Gábor, Ügyvezető

Comfort s.r.o. Szlovákia

Cégünk gépjárműveit a Harum segítségével üzemeltetjük. Példamutató segítőkészség, szakértelem és rugalmasság jellemzi őket. Tökéletes választás bármely vállalkozásnak.

Kalmár Péter, ügyvezető igazgató

Webtown-Informatika Kft.

Azért szeretek a Harummal dolgozni, mert minden kérésemnek próbálnak eleget tenni. Maximálisan pozitív a hozzáállásuk a problémáink leküzdésére. Tisztelnek és fontos ügyfélnek tartanak függetlenül attól, hogy hány autót használunk. Vásárlás után is felkeresnek és érdeklődnek. Folyamatosan figyelemmel kísérik autóink sorsát. Elmondhatom, hogy maximálisan kiszolgálnak bennünket.

Gaál László, Műszaki manager

Biotest Hungária Kft.

Régi ügyfélként visszatérve azért esett újra a Harumra a választásom, mert családias cégként nemcsak az autókat, de a benne ülő személyt is képviselik. Rugalmasságuk és hozzáállásuk emeli ki őket a flottakezelők tömegéből.

Tordai Balázs, Ügyvezető

Van-Merksteijn Hungary Kft.

Átfogó szolgáltatások, kedves munkatársak, precíz adminisztráció. Nagyon korrekt cég, örülök, hogy őket választottuk.

Galambos Levente

Rijk Zwaan Budapest Kft.

Öt év szünet után indítottuk újra vállalkozásunkat. Ismét „A HARUM”-ot választottuk. Korrekt, pontos, gyors ügyintézés és barátságos ügyfélkapcsolat, toleráns probléma kezelés jellemzi csapatukat. Hálás köszönet érte.

Takács Antal ,Szilágyi Gábor

TA&SZ- Log Kft.

Széles termékpalettája mellett professzionális ügyintézése miatt esett választásunk a Harum Zrt.-re, s ezen döntésünket az elmúlt évek méltón alátámasztották. Autóinkat sajátjukként vigyáznak, mégis megkapjuk Tőlük azt a függetlenséget, amelyre az élvezhető autóhasználathoz szükségünk van.

Rédai-Simon, Ágnes

Cefam Hungary Kft.

A rugalmas és barátságos ügyintézés sokat ér rohanó és folyamatosan változó világunkban.

dr Pörneczi Tamás, Műszaki igazgató

Berger és Pörneczi Kft.

A Harum Investment Zrt.-vel 2005 óta van kapcsolatunk. Régebben is felmerült, hogy 12 db-os gépkocsiparkunkat egy autópark kezelőnek adjuk ki. A Harumot végül is azért választottuk, mert a mindennapos kapcsolat nem személytelen és valójában egy gépkocsi ügyintéző feladatát veszik le a vállunkról, elfogadható díjazásért. Külön kiemelném, hogy gépjárműparkunkról pontos nyilvántartást vezetnek, így a szerviz és javítás ütemezés nagyon gördülékeny.

Samu István, ügyvezető igazgató

REDDA Kft.

A Harumnál egy megbízható, korrekt partnerre találtunk. Ügyfélközpontúságuk kiemelkedő, Ők a gyors és rugalmas ügyintézés mesterei.

Káposzta Éva, megbízott cégvezető

Maersk Hungary Kft.

Korrekt, gyors ügyintézés és pozitív hozzáállás jellemzi a Harum Zrt.-t. Külön szeretném kiemelni a kárügyintézés rugalmasságát és az azt intéző kollega segítőkészségét.

Dr. Morvay Boldizsár, Ügyvéd

Morvay Ügyvédi Iroda

Filozófiánk

  • Szakértő gondoskodás
  • Biztonság
  • Költséghatékony megoldás
  • Elkötelezett, megbízható partneri viszony immáron 15 év

hírlevél feliratkozás

Fel
Weboldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató. - Elfogadom