• +36 1 309 00 47

Két kolléga… Egy autó… Két nézőpont… HOLLÓ vs. RÁCZ

Kicsi, Magyar és Szerethető!

Hosszú - hosszú idő után eljött az a pilla-nat, mikor a Suzuki egy új családtagját, a Vitara-t tesztelhetjük. Ha nem is egy telje-sen új modell, de a korábbival azonos megnevezéssel, egy lényegében újra gon-dolt kivitel. Lássuk be, ideje volt már! Eltelt már az idő a korábbi Vitara megjelenése óta, el is kopott már a modell és vevőket sem hozott már. Tehát ideje volt váltani, újra szabni.

És hogy hogyan sikerült ez a modellváltás a Suzuki részére? Hogy milyen lett az új Vitara? Bevallom jó! Nagyon jó! Persze bőven volt idejük a gondol-kodásra, ha megnézzük mióta nem újult meg a Suzukinak ez a változata. Ennyi idő alatt még a reménytelen eset kategóriába tartozó bukott diákot is átrugdossuk az érettségin. De akkor is, a Suzuki jól használta fel az eltelt időt, jól sikerült az új Vitara. Ezt az érdemet ne vegyük el a Tőlük!

De térjünk is vissza a választott modellhez. Ez a Vitara jól néz ki kívülről. Kellően elüt korábbi verzi-ójától és a konkurenciától, megismerjük és felis-merjük az utcán. Szép lett a forma, de nem túlzó és vonalaiban nem hivalkodó (ez nem is illene a Suzukihoz). Sarkos, jól kezeli az egyszerűséget és ez jól is áll neki. Ugyan akkor színkínálatával fel-hívja magára a figyelmet és megkülönbözteti az átlagtól. Összesen 15 különböző színkombináció-ban (alsó és felső szín külön választható) rendel-hető és az egyszerűbb „szürke egér” változatoktól kezdve (egyszínű szürke vagy fekete) egészen a „városi vagány” változatokig (kolbászzsír barna – fekete / fehér vagy bugyikék metál – fekete / fehér) szinte bármi elképzelhető és rendelhető! Persze itt is kibukik a magyarok átlagosabb ízlése, hiszen a 15 féle szín közül messze a legkedveltebb a „sivatagi homok (ejtsd: bézs) – fekete” tetővel, mely az össz rendelés közel 25%-át teljesíti.

No de térjünk is vissza a színektől a külső megje-lenéshez. A forma szép, de egyszerűbb a kategó-ria átlagnál, amit a színekkel mégis sikerült igazán feldobni és meglehetősen egyedivé tenni és ezzel a sor elejére behúzni! Arról nem is beszélve, hogy ezt egy fekete felnivel nagyon dögössé lehet tenni. Rögtön igazi kis városi ragadozó lesz belőle.
Bár az általunk tesztelt modell külső színeiben (grafit – fekete) inkább a konzervatívabb ízlésű kolléganőm lelkéhez állt közel, mégis a fekete felnivel sikerült annyira dögössé tenni, hogy szinte közelharcot vívtunk a kipróbálás elsőbbségéért (természetesen ez a hölgyeket illeti és csendben háttérbe is vonultam, de azért ott volt az a bizonyos zabszem a …-ben). Egyszóval, mikor oda jutottam kíváncsi lettem a dögös külső mögött megbújó belső kialakításra.

Kinyitom az ajtót és ez nem csúnya! Ugyan csak az 1,4 turbo esetében érhető el ez a belső, de ez rendben van. Mikor beülünk, első érzésre vélünk felfedezni némi hasonlóságot egy jól felszerelt Suzuki Swift és a Vitara között, de jobban meg-nézve van különbség. Ez a belső dögös és egyedire sikerült. Tetszik és feldobja a piros cérnával varrt ülés, kormány és váltókar zsákja a belső teret, kényelmes az ülés, jó a fogása a kormánynak, minden megfelelő és elérhető közelségben van. Egyetlen dolog zavar (amiről ismét azt gondolom, hogy van az a pont, mikor egy designert le kell állítani), ez pedig nem más, mint a szellőző befúvókák csicsás, metál-magentára fényezett karimája. Ez az én ízlésemmel mérve semennyire sem illik oda! És hogy ezt még lehet fokozni??!! Hát persze! A tervező nem állt meg a belső térnél, sikerült ezt a szín és karima kettőst megjeleníteni a fényszóró belsejében is. De ettől eltekintve nagyon tetszik a belső kialakítás, bár egy – két helyen (pl ülés ülő felülete) olyan anyagot használnak, mely nagyon elegáns és mutatós, de félek nem lesz sokáig ilyen és az első pár alkalom után, mikor az autó átesett a belső tisztításon, ez már nem így fog kinézni! De így új autóként és még nem használt belső térrel nagyon tetszik! A többit kérdést majd az idő megválaszolja.

Beindítva az autót az érzés még mindig pozitív! Kellemes az összhang az autóban, a különböző rendszerek gyorsan reagálnak. Talán az egyetlen dolog, mely kicsit elszomorít, hogy ebben az autó-ban is csempés megoldása található a központi egység kivitelezésére. De ízlések és pofonok, van akinek tetszik. Előny, hogy a rendszer viszonylag gyorsan reagál és grafikailag kellemes megoldá-sokat tartalmaz. Még indulás előtt gondoltam,

megnézem milyen hangzása van a Suzuki hifinek, de azt hiszem ezt nem kellett volna megtennem. Minden elérhető, amit a mai világban elvárunk egy hifitől (akár még a különböző hangszíneket is állít-hatjuk egyenként), de jobb, ha nem állítgatjuk, hanem alapállásban hagyjuk, ellenkező esetben feltörhetnek belőlünk gyermekkori emlékeink, mi-kor a helyi disco előtti kígyózó sorban álltunk és vártunk a bejutásra, míg bent már dübörögtek a kor legjobb zenéi. Na ott volt ilyen hangzás! Egy-szóval nem ez a Vitara erőssége. Kicsit olyan, mintha egy dobozba szorított mélyláda dübörögne. De alap esetben hallgatható és tud mindent, amit kell.

Visszatérve az autóhoz, indítsuk is be azt. A motornak kellemes hangja van. Semmi komoly, de ez épp elegendő ehhez a kasznihoz.

Bár az automataváltó csak 6 fokozatú, de menet közben nagyon kellemesen reagál minden gáz-adásra. A turbónak köszönhetően már egészen alacsony fordulattól jól húz és jól használja a sebességeket. A motorba szorított 140 LE igazán dinamikussá és vezethetővé teszi az autót. Kicsit „púpon” ülünk benne, kicsit a környezetünknél magasabban, mely a városi terepjáróktól megszokott biztonsági érzést és a forgalomra történő jobb rálátást ad nekünk. Összefoglalva nagyon kellemes az autó vezetése, jó érzéssel tölt el minket.

Itt jegyezném meg, hogy a kreatívabb lélegzetvéte-lű mérnökök elkövettek egy nagy hibát, mikor a váltókaron a manuális fokozatot legalulra a „D” fokozat alá tették. Jobb volt az a megszokott he-lyen a „D” fokozattól oldalra, így könnyen tudjuk „menet” fokozatba tenni az autót, minden komo-lyabb odafigyelés és tekintet elvonás nélkül.
De ezen az apróságon felülemelkedve, könnyen kezelhető az autó. Rendelkezik minden extrával, ami elvárható manapság (kessy rendszer, kor-mányváltó, adaptív tempomat, bluetooth, navigá-ció, stb..). Már – már többel is, mint amit itt elvárnánk és mindezt olyan áron, ami a sor elejére röpíti a Vitarát. Persze nem nyújt olyan luxust, mint egy-egy prémium kategóriás vetélytársa, de nem is arra találták ki. Ár-érték arányban veri a mezőnyt és ha megbékélünk egy-két olyan furcsa aprósággal/megoldással, amit a Suzuki mérnökei így találtak ésszerűnek (pl: csak bekötött öv mellett használható adaptív tempomat), akkor egy nagyon jó kis városi telepjárót kapunk.

A Vitara a kategória elnevezésének tökéletesen megfelel. Túl erős terep viszonyok mellett kételke-dem, hogy jól teljesít, de nem arra tervezték! A városban és a külvárosi területeken érzi igazán elemében magát. Könnyedén megküzd az itt je-lentkező terepviszonyokkal, elvisz minket a telekre és nem hagy cserben a zordabb havas vagy saras időben sem. Mi kell ennél több? Ha nem a So-mogybabodot akarjuk megnyerni, akkor ez pont elegendő! Méreteiben is ehhez igazodik, hiszen egy közepes család a csomagjaival könnyen elfér benne, de hosszabb síutat azért nem terveznék vele. És bár a Vitara még új, de a márkát és annak megoldásait ismerve azt gondolom fenntartási költségek tekintetében sem kell túl nagy költsé-gekkel számolnunk és nem hagyjuk ott a vagyonunk felét egy – egy komolyabb szervíz után.

Talán az egyetlen, amit kicsit magasnak tartok a Vitarával kapcsolatosan, az az autó fogyasztása (tesztidőszak alatt 9 liter körül mozgott), de ez lehet csak a teljesen új autónak (valamivel több, mint 100 km-el kaptuk meg) köszönhető, illetve egy benzines városi terepjárótól annyira nem is rossz. De azért bíztunk benne ez a valóságban kevesebb lesz.
Összegezve a tapasztaltakat, az autó számomra meglepően jól sikerült és nagyon tudatosan szab-ták azt a városi használatra, amihez minden szük-séges tudással / jellemzővel rendelkezik és min-dezt verhetetlen áron valósítja meg! Jól sikerült Suzuki!

 gépkocsi értékelése általam (10es skálán): 7,5 pont.

Holló Máté

Rólunk mondták

A rugalmas és barátságos ügyintézés sokat ér rohanó és folyamatosan változó világunkban.

dr Pörneczi Tamás, Műszaki igazgató

Berger és Pörneczi Kft.

A Harum Zrt. ügyfélközpontú szolgáltatási filozófiája bizonyítást nyert a szolgáltatásuk kiemelkedő minőségében is. Gyors, szakszerű és hatékony megoldásokat biztosítanak nekünk, minimális adminisztrációval. Új ötletekre, egyedi megoldásokra messzemenőkig nyitottak. Elégedettek vagyunk.

Biczók András, Értékesítési igazgató

ART Energy Magyarország Kft.

Transparency creates honesty, loyalty.

Horváth Péter, VSM Sales Manager

SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt.

Segítőkész, korrekt, rugalmas. Ezek a Harum flottakezelési szolgáltatásainak főbb jellemzői. Köszönet érte.

Ádám Gábor, Ügyvezető

Comfort s.r.o. Szlovákia

Azért szeretek a Harummal dolgozni, mert minden kérésemnek próbálnak eleget tenni. Maximálisan pozitív a hozzáállásuk a problémáink leküzdésére. Tisztelnek és fontos ügyfélnek tartanak függetlenül attól, hogy hány autót használunk. Vásárlás után is felkeresnek és érdeklődnek. Folyamatosan figyelemmel kísérik autóink sorsát. Elmondhatom, hogy maximálisan kiszolgálnak bennünket.

Gaál László, Műszaki manager

Biotest Hungária Kft.

A Harumnak köszönhetően a gépkocsival kapcsolatos valamennyi probléma lekerült a vállunkról. Segítőkész hozzáállásuknak és professzionális munkájuknak köszönhetően minden adminisztratív és szervizeléssel kapcsolatos terhet levettek a vállunkról. Mindenkinek ajánlom őket.

Dr. Kovács Balázs, ügyvezető igazgató

KÖZBESZGURU Kft.

Új partnerként nagyon köszönjük az elmúlt egy év professzionális, vevőorientált, kiemelkedően korrekt kiszolgálást!

Nigel Taylor

Dufon Antisztatikus Bt

Régi ügyfélként visszatérve azért esett újra a Harumra a választásom, mert családias cégként nemcsak az autókat, de a benne ülő személyt is képviselik. Rugalmasságuk és hozzáállásuk emeli ki őket a flottakezelők tömegéből.

Tordai Balázs, Ügyvezető

Van-Merksteijn Hungary Kft.

A Harum Zrt. elsődleges előnye a személyre szabott konstrukciók kidolgozásában rejlik, mely esetben nem a vevő alkalmazkodik egy jól megszokott mechanizmushoz, hanem maga a termék azonosul használójával. Ezen hozzáállás adja azt a plusz szolgáltatást, amiért őket választottuk.

Nith László, Managing Director

Nefab Packaging Hungary Kft.

Választásunk azért esett a Harum Investment Zrt-re, mert szolgáltatásaik valóban leveszik a flotta kezelésének gondját cégünk válláról, és pontosan tervezhetővé teszik az erre vonatkozó költségeket. Autóink felügyeletének és karbantartásának kiszervezése a költségmegtakarítási elönyökön túlmenően jelentős kényelemmel, továbbá nagyfokú biztonsággal jár, hiszen ezt a tevékenységet így egy olyan cég látja el, amelyik minden, ezzel kapcsolatos feladatot elvégez, a beszerzéstől a finanszírozásig, a biztosítástól a szervizelésig. Tapasztalataink minden tekintetben pozitívak a Harum Zrt-vel kapcsolatban, úgy az ügyintézés, mint a hozzáállás és kiszolgálás területén.

Herkó Katalin, CFO

Accelsiors CRO and Consultancy Services

A Harum tapasztalataink szerint igen rugalmas, vevőorientált csapat, akik gyors segítségére, és precíz munkájára minden esetben számíthattunk.

Novai Éva, Pénzügyi vezető

Spotless Hungary Kft.

Ügyfél centrikus hozzáállás, rugalmas ügyintézés, toleráns probléma kezelés. A következő bérletnél is bérelt helyük van.

Hirmann Márton, Szakág vezető

Ovit Zrt.

Cégünk – az IQ ConsultinG SzervezetFejlesztő és Tanácsadó Kft. – hosszabb ideje dolgozik együtt a HARUM Zrt.-vel. Ez idő alatt olyan minőségű segítséget kaptunk munkánk zökkenőmentes elvégzéséhez, amely minden várakozásunkat és tapasztalatunkat felülmúlt. Diszkrét, együttműködő problémamegoldó készsége és gyakorlata hozzájárult cégünk piaci sikereihez, kiegyensúlyozott növekedéséhez. A HARUM Zrt.-ben könnyed és elegáns szolgáltató partnert ismertünk meg, amelynek szavai és tettei manapság ritkán tapasztalható harmóniában vannak.

Partneri barátságukat köszönjük, egyre bővülő aktivitásukhoz sok sikert kívánunk.

Vécsey Bánk, pénzügyi vezető

IQ Consulting Kft

Széles termékpalettája mellett professzionális ügyintézése miatt esett választásunk a Harum Zrt.-re, s ezen döntésünket az elmúlt évek méltón alátámasztották. Autóinkat sajátjukként vigyáznak, mégis megkapjuk Tőlük azt a függetlenséget, amelyre az élvezhető autóhasználathoz szükségünk van.

Rédai-Simon, Ágnes

Cefam Hungary Kft.

Induló cégként kiemelkedően fontos számunkra olyan megoldások felkutatása, olyan partnerek megtalálása, akik minden egyéb, nem profilunkba vágó feladatot megoldanak helyettünk. Ehhez találtunk autóink esetében remek segítőtársra a Harum csapatában. Korrekt, gyors ügyintézés és barátságos ügyfélkapcsolat, toleráns problémakezelés jellemzi Őket. Köszönet érte.

Kotrik László, Ügyvezető igazgató helyettes

Halház Kft.

Korrekt, gyors ügyintézés és pozitív hozzáállás jellemzi a Harum Zrt.-t. Külön szeretném kiemelni a kárügyintézés rugalmasságát és az azt intéző kollega segítőkészségét.

Dr. Morvay Boldizsár, Ügyvéd

Morvay Ügyvédi Iroda

2005 óta dolgozunk együtt a Harum Zrt.-vel. Leasing-szolgáltatásuk felöleli a gépkocsik megrendelését, az üzembehelyezéshez szükséges műszaki és hatósági lépések lebonyolítását, valamint az esedékes szervizek, esetleges műszaki problémák és egyéb felmerülő kérdések kezelését a teljes szerződéses futamidő alatt. Számunkra ez azt jelenti, hogy egyetlen felesleges percet sem kell a személygépkocsi körüli teendőkkel töltenünk, ennek a munkaeszköznek a gondozását átveszi tőlünk a Harum, ezáltal maximálisan tehermentesítve bennünket. Reméljük, hogy együttműködésünk a jövőben is mindkét fél további megelégedésére alakul.

Dr.Ligethy Zsolt, ügyvezető igazgató

Wacker Chemie Hungary Kft.

Átfogó szolgáltatások, kedves munkatársak, precíz adminisztráció. Nagyon korrekt cég, örülök, hogy őket választottuk.

Galambos Levente

Rijk Zwaan Budapest Kft.

A Harumnál egy megbízható, korrekt partnerre találtunk. Ügyfélközpontúságuk kiemelkedő, Ők a gyors és rugalmas ügyintézés mesterei.

Káposzta Éva, megbízott cégvezető

Maersk Hungary Kft.

Öt év szünet után indítottuk újra vállalkozásunkat. Ismét „A HARUM”-ot választottuk. Korrekt, pontos, gyors ügyintézés és barátságos ügyfélkapcsolat, toleráns probléma kezelés jellemzi csapatukat. Hálás köszönet érte.

Takács Antal ,Szilágyi Gábor

TA&SZ- Log Kft.

Filozófiánk

  • Szakértő gondoskodás
  • Biztonság
  • Költséghatékony megoldás
  • Elkötelezett, megbízható partneri viszony immáron 15 év

hírlevél feliratkozás

Fel
Weboldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató. - Elfogadom